(udda) Förbränning av kalorier

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kalorier, ett ord som är lika debatterat och infekterat som proteinets vara idag inom motionsträningsbranschen. Två ord som skapar lika mycket debatt som västvärldens självutnämnde ledare. Dagens inlägg är tänkt vigas åt det tidigare, utan fler försök till politiska poäng.

Vad är kalorier?
Kort och gott är kalorier synonymt med energi; och energi får vi genom att använda foderluckan, dvs käka. Beroende på vad vi gnager får vi olika mycket energi/kalorier i oss. En knippe sparris kommer ge dig färre energi/kalorier än en grabbnäve plockgods till exempel. Givetvis spelar sammansättningen av maten stor roll också fast det sparar vi till ett senare inlägg.

Energibehov
Var individs energibehov bestäms av flertalet faktorer så som ålder, kön och grad av fysisk aktivitet. En ungdom i sina bästa år bränner mer energi än Nisse-Lasse 85. Age has its privileges ja, fast en äldre kropp har lägre energibehov än yngre. Om du har stillasittande kontorsarbete stirrandes datorskärm eller är en aktiv förskolelärare är en annan variabel till ekvationen. Därtill spelar det roll om du är kvinna eller man och det grundar sig i att män har större muskelmassa alltså högre energibehov.

Summa summarum: din kropp har ett energibehov, det behovet grundar sig i två ting:

  • Energibehov eller energiåtgång för att hålla din kroppstemperatur och underhålla kroppens organ.
  • Energibehov/energiåtgång som speglar din fysiska aktivitet.

Vad behövs för att förbränna kalorier?
Rörelse!
Passar jag på att sälja in min yrkesroll på ett legitimt vis.
Skämt åsido, för att förbränna kalorier behövs någon form av aktivitet. Därtill är rubriken lite missvisande för du behöver givetvis bränna mindre kalorier om ditt intag speglar din vardagliga aktivitetsgrad. Ett västerländskt kulturproblem är att vi gärna äter mer än vad vår kropp gör av med, något som tenderar i att sorgligt många har svårt lämna vassen när badsäsongen inleds.

Beakta jag skriver utifrån ett generellt folkperspektiv där förbränning tenderar vara en djupt ingrodd diskussionsvana. Om vi vänder på steken istället och talar elitidrottare är det snarare ett problem för dem att få i sig mängden kalorier deras kroppar behöver. En uthållighetsidrottare strax över 70kg ligger mellan 3.200 -4.000 kalorier per dag. En medelstor potatis väger 75-100 gram, 100 gram kokt potatis motsvarar ungefär 85 kalorier; det blir några potatisar var dag att förtära.

Om ni ser intervjuer från elitidrottare som pensionerar sig och deras svar på frågan vad de ser mest fram mot är det ganska återkommande svaret tacksamheten eller lättnaden av att inte behöva äta hela tiden.

Kan kalorier brännas av tankekraft?
Roger Fedrer gör av med cirka 500 kalorier under 60 minuters singelmatch, en världsvan tennisartist som utgår från den traditionella undervisningens högborg fysik. På andra sidan har vi grandmaster Mikhail Antipovhad som 2018 under en två-timmars match (schack) lyckades bränna 560 kalorier. Det tåls upprepa -en match. Under en schackturnering är det inte ovanligt spelare tappar mellan 4-9kg i vikt. VM finalen 1984 avbröts då en av spelarna (Anatoly Karpov) tappat 10kg i kroppsvikt och bedömdes vara oförmögen fortsätta.

Två idrotter, båda med en tydlig förbränning av kalorier fast helt diamentalt olika. Dock skall det tillägas, den senare företeelsen beror mycket på stress över tid i form av högre puls, ökad andning och ökat blodtryck; ett blodtryck som motsvarar nivån hos en maratonlöpare.

Avslutningsvis en passning om rim och ranson om någon läsare fick för sig stressa sig igenom ett arbetspass eller två vid jobbet du kan inte jaga ekorre och elefant med samma kaliber.

Referenser

https://www.livsmedelsverket.se/(X(1)S(hkfev24exw1e2ilopohxvrvn))/livsmedel-och-innehall/naringsamne/energi-kalorier/?AspxAutoDetectCookieSupport=1  

https://www.folkhalsan.fi/globalassets/barn/sprak/bocker-och-broschyrer/ut-med-spraket—webb-pdf.pdf  

https://www.vardhandboken.se/vard-och-behandling/nutrition/nutrition/energi–narings–och-vatskebehov/  

https://journals.mcmaster.ca/nexus/article/view/193/160  

https://choice.npr.org/index.html?origin=https://www.npr.org/2019/09/18/762046422/the-chess-grandmasters-diet?t=1569358909554  

https://www.cbc.ca/radio/thecurrent/the-current-for-september-18-2019-1.5287932/forget-the-treadmill-an-intense-game-of-chess-can-burn-hundreds-of-calories-research-suggests-1.5288030  

https://www.chessgames.com/perl/chess.pl?tid=55015  

https://www.regeringen.se/debattartiklar/2016/11/barn-som-ror-sig-mer-presterar-battre/ 

Dela gärna om du gillar de du läst !

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top