Caster Semenya – för mycket kvinna eller konservativ genuspolitik?

Även de som helt avsäger sig idrottsligt intresse torde näppeligen missat sista årens infekterade debatt om friidrottaren Caster Semenya från Sydafrika. Debatten? Hon har för höga testosteronvärden och får alltså osportsliga fördelar gentemot sina medtävlande. Påföljden? Antingen sluta tävla, eller sänka sina testosteronvärden genom hormonellt ingrepp enligt beslut från IAFF (Internationella friidrottsorganisationen).

Testosteron är ett könshormon som vid puberteten ökar hos både kvinnor och män. Ökningen av testosteron är dock större hos män vid puberteten med följden av bland annat ökad muskelmassa och grövre röst. Testosteronframställning hos en vuxen frisk man är cirka 35-50mg i veckan (främst från testiklarna) medan kvinnor producerar cirka 4mg i veckan, från binjurar och äggledarna.

Enligt IAAF är det just testosteronvärdet som är den springande punkten för att särskilja kvinnor och män sett till fysisk prestation. De flesta kvinnor enligt IAAF har naturliga testosteronnivåer som ligger mellan 0,12 – 1,79 nom/L i blodet (Nanomol per Liter) medan män har 7,7 – 29,4 nmol/L. Gränsen som kvinna har IAAF satt vid 5 nmol/ testosteron /L vilket alltså är den nivå Semenya behöver ta sig under. Vilken nivå hon faktiskt ligger på är ännu höjt i dunkel för den stora allmänheten.

Berlin, 2009 och VM Guld till Caster Semeya – så gott som hela friidrottsvärlden ifrågasatte om hon verkligen var en kvinna. Även IAAF ifrågasatte och det visar hur just IAAF ser könet som något socialt konstruerat. Där och då visste ingen vad för testosteronvärden Semeya hade fast hon blev ifrågasatt på grund av de sociala konstruktionerna kopplat till hennes kön. Alltså hennes utseende (maskulint) och att prestationen var så bra/hög att den föll utanför ramverket av vad en kvinnlig idrottare förväntades klara av. Semaya är kvinna vilket betyder förtryck, därtill är hon mörk kvinna, alltså dubbelt förtryck. Hade diskussionen funnits om Semaya var en blond västerlänning, med samma höga testosteronvärden som placerade sig i mitten av fältet var målgång istället?

You can play as long as you don’t win.
IAAF redigerade 2018 reglering för kvinnlig klassifikation för internationellt tävlingsdeltagande. Om vi krasst summerar och läser mellan klippavsatserna så om du är född som kvinna, eller som man för den delen och trivs i din roll kan du behöva göra avkall på din unikhet för att tävla på högsta nivå. Caster Semenya är biologiskt född kvinna och hon ser sig själv som socialt konstruerad kvinna. Är det då etiskt rätt att medicinera henne för sin biologiska konstruktion? IAAF skriver att Semeya är biologiskt en man av det kvinnliga könet. Hon är alltså kategoriserad som kvinna med för höga testosteronvärden, hyperandrogen är titeln vilket ifrågasätter både hennes kön och identitet. Paradoxalt nog sker kategoriseringen i ett samhälle där könstolerans alltmer accepteras fast där friidrotten är kvar vid vem som får definiera sig som kvinna. Som så många andra djurarter på jorden har även människan biologisk mångfald, alltså förekommer genetisk variation mellan individerna. Variation som kan uttrycka sig i hårfärg, längd, hormonnivå etc. Förmodligen har det undgått få att afrikanska löpare inom medel- och långdistans, framförallt från Etiopien och Kenya; är väldigt framgångsrika internationellt.

Vi vänder på resonemanget. Usain Bolt var friidrottens guldkalv under många år med sin charismatiska stil och belägenhet prestera häpnadsväckande tider. Blev Bolt ifrågasatt för sin längd? Bolt fick så mycket medial uppmärksamhet att det ur vissa perspektiv sågs som ett problem för Bolt var friidrotten, vad resten av de aktiva gjorde väckte föga medial uppmärksamhet. Skulle Bolt och/eller andra sprinters stängts av för de drar fördelar av längd och hävarm kring knäextensionerna? Borde framgångsrika maratonlöpare stängas av för de har ”rätt” muskelfibertyp? Eller ska stora ishockeymålvakter förbjudas? Att besitta unika särdrag är en del av att vara människa, vi är alla unika. Och visst är det häftigt ur ett publikperspektiv se någon unik ta sig för? Varför begränsa när någon är fysiskt överlägsen?

Kraven som IAAF ställer om hormonella ingrepp på kvinnor med höga testosteronhalter (negativ doping) när de är fullt friska är i sig anmärkningsvärt nedvärderande. Därjämte är ståndtagandet ett rejält bakåtsträvande sidospår gällande normer och mänskliga rättigheter.

Ämnet är svårforcerat och diskussionen förs även i ljuset av ett växande kontrollsamhälle. Åke Andrén-Sandberg (ordförande Riksidrottsförbundets dopningskommission) säger att den dagen vi i efterhand får svart på vitt varför t.ex. Bolt var så framgångsrik – ska även idrottare med samma förutsättningar som han begränsas? Innan du svarar så betänk att var guldmedaljör är unik på sitt vis – du kommer aldrig först om du går en redan upptrampad stig sägs det.

… Antingen säger de att man inte får ha så mycket testosteron i kroppen och då är det orättvist mot Semenya eller så säger det att vissa människor har mer testosteron i kroppen och därför får man guldmedaljer och då blir det orättvist mot alla andra löpare. Det finns ingen enkel lösning på detta.
Åke Andrén-Sandberg

Referenser
Thurelius, Ann-Mari, Rams, Bäckström, Toll, Marie (2005) Doping -fakta och erfarenhet av missbruk Gothia AB, Grafiska Punkten Växjö.

https://fof.se/artikel/unik-studie-testade-testosteron-till-kvinnor Publicerad 2019-10-16, använd 2019-10-25

http://theconversation.com/caster-semenya-how-much-testosterone-is-too-much-for-a-female-athlete-116391 Publicerad 2019-05-01, använd 2019-10-25

https://www.svt.se/sport/friidrott/caster-semenya-anvants-som-ett-manskligt-forsoksdjur Publicerad 2019-06-18, använd 2019-10-25

https://www.iaaf.org/news/press-release/eligibility-regulations-for-female-classifica Publicerad 2019-04-26, använd 2019-10-25

https://kit.se/2016/08/31/57777/hur-mycket-testosteron-tal-damidrotten/ Publicerad 2016-08-31, använd 2019-10-26

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=7209465 Publicerad 2019-05-01, använd 2019-10-26

https://www.svt.se/sport/friidrott/antidopningsexperten-fel-att-medicinera-semenya Publicerad 2019-04-29, använd 2019-10-26

Dela gärna om du gillar de du läst !

Scroll to Top